El dia 5-4-22  la APF-J va organitzar una sortida cultural per visitar la Colònia Güell amb posterior dinar al restaurant Capritx.

Bon dia. En el nom de la junta us vull agrair la vostra participació a la visita de la Colònia Güell. Ens sentim molt satisfets de veure com aquesta iniciativa de posar en marxa la APF-J i de organitzar sortides està donant aquesta resposta tan positiva per part vostra. Aquesta sortida de dimarts ens va permetre, per una part conèixer la història d’aquesta colònia i veure la preciositat de la cripta, i per una altra poder gaudir de unes hores junts, ‘com en els vells temps’.

La Colònia Güell, colònia tèxtil per a la transformació del cotó, va ser una iniciativa d’un empresari, Eusebi Güell, amb unes característiques que la fan única entre les colònies industrials. Aquesta colònia es va començar a construir al 1890 en el terme municipal de Santa Coloma de Cervelló. Va ser excepcional per l’interès personal de l’Eusebi Güell de donar als treballadors una cobertura a nivell sanitari, religiós, educacional i cultural.

Per la seva construcció, va incorporar el corrent modernista de l’època encarregant el projecte a Antoni Gaudí. Això ha fet que la colònia s’hagi convertit amb el temps en un conjunt monumental d’una importància extraordinària.

Durant la guerra civil, la fàbrica va ser col·lectivitzada i gestionada per els propis treballadors, sent restituïda posteriorment a la família Güell, la qual la va vendre finalment a la família Bertrand i Sierra en el 1945. La fàbrica va tancar definitivament al 1973. Posteriorment es va anar venent tota la propietat, oferint als treballadors la possibilitat de comprar les vivendes que habitaven a un preu molt raonable.

Fins el dia d’avui, la colònia ha mantingut la personalitat de nucli urbà diferenciat de Santa Coloma de Cervelló.

Durant la visita vam poder contemplar, entre d’altres, els dos edificis de l’escola, per a nens i per a nenes, la casa del metge, l’hospital, el teatre, la fàbrica i l’església, així com les diferents vivendes, moltes d’elles restaurades.

Seguidament vam poder gaudir de la part exterior i interior de la cripta. Inicialment Eusebi Güell va encarregar l’edificació d’una església a Antoni Gaudí que es va començar a construir en el 1908. Al 1918 els fills d’Eusebi Güell van haver de parar les obres per raons de pressupost. Malgrat això, ens ha quedat una obra mestre de Gaudí que és la nau inferior, que es coneix com la cripta de la Colònia Güell.

La visita va acabar amb un àpat al restaurant Capritx, situat en la mateixa colònia.

Continuem amb futures activitats!