Sortida al MNACTEC 23XI2021: Exposició de Epidèmies i pandèmies

18 de desembre de 2021

 

Exposició “Epidèmies i pandèmies l’enemic invisible”.

El passat 23 de novembre la APF.J va organitzar una sortida al Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) de Terrassa.

El motiu d’aquesta sortida va ser la visita a l’exposició :

Epidèmies i pandèmies, l’enemic invisible”

Aquesta exposició revisa el que han estat les epidèmies i pandèmies des de una vessant científica, tecnològica i també social. L’exposició s’organitza en set àmbits que expliquen des de l’origen de la vida i els primers microorganismes coneguts fins l’actual pandèmia.

Recorda l’obra de científics i investigadors catalans en la història de les vacunes : Jaume Ferran i Clua (1851-1929) descobridor de una de les vacunes contra el còlera, Xavier Balmis (1753-1819) i Josep Salvany (1778-1810), que varen portar la vacuna de la verola a Amèrica, Francesc Piguillem i Verdacer (1770-1826) que va organitzar la primera campanya de vacunació a Catalunya i molts altres.

Es recrea un laboratori de investigació microbiològica amb objectes de l’època del Dr.Ferran i Clua així com alguns quaderns d’aquest doctor amb els dibuixos i anotacions de les seves troballes al microscopi.

L’exposició continua amb un espai on es mostren tres objectes que criden l’atenció : un carro estufa de desinfecció de principis del segle XX per esterilitzar roba i objectes, un pulmó d’acer utilitzat als anys 50 del segle passat per tractar la poliomielitis i un respirador. Objectes que pertanyen al Museu D’Història de la medicina de Catalunya (MHMC).

La visita acaba amb una secció dedicada a les vacunes , campanyes de vacunació i als moviments antivacunes.

La visita va comptar amb les explicacions del Dr. Xavier Sierra, doctor en medicina, dermatòleg i llicenciat en humanitats, comissari de l’exposició.

En acabar la visita es va fer un dinar al restaurant de la terrassa del museu. Aquesta trobada ens va permetre celebrar i gaudir del retrobament amb companys compartint records de la vida laboral i vivències del present.

Ens acomiadem amb la perspectiva de poder compartir ben aviat una propera trobada.