10 de novembre de 2024
BOLETS&BRUNCH
29 d’octubre 2024
BOLETAIRES APF-j – TOCATS PELS BOLETS –
Breu resum de la sortida que vam fer a la caça del bolet un grupet de socis de la Apf-J.
El primer punt a destacar és la feina prèvia feta pel Pere Borrat per proposar, contactar i
organitzar l’excursió, informació gestions amb l’expert, anunci obert a la APF-j , creació
d’un grup de WhatsApp específic, programació del transport i en el meu cas particular
servei «porta a porta». Moltes gràcies, Pere.
El segon punt és l’èxit de la trobada de l’especialista en la matèria: Marc Casabosch, expert en
el tema i autor de llibres sobre bolets, conferenciant, expert en plantes, etc. Un noi de ciutat amant
de la natura i establert al camp. Us recomano consultar internet: https://eixarcolant.cat/
Som al dimarts 29, enfilem camí direcció Solsona. Fem una petita parada prop de Castellar de la
Ribera, abans d’enfilar el camí fins a la masia on viu i ens esperen el Marc i el seu amic Jaume,
els boscos de “la Ribera Salada” i els bolets. Cal dir que tot i el risc de pluja, feia sol i una temperatura molt bona.
Nosaltres al final érem 10. Grup heterogeni: homes i dones, anestesistes, cirurgia, farmàcia,
laboratori, maxil·lofacial, nefrologia , trauma i urologia.
Fetes las presentacions el Marc comenta alguns detallets i ens dirigim al bosc a ´¨ PASTURAR
Bolets´ i ¨´ARRENCAR bolets i EXTRACCIÓ de bolets (són expressions seves).
Enfilem muntanya amunt, en dispersem una mica i ràpidament es manifesten els diferents graus
de coneixement entre nosaltres per trobar i identificar el que anem veient. Sempre al voltant dels
dos experts – Marc i Jaume- que saben tot i més de bolets i plantes i sempre responent als nostres
dubtes sobre el terreny.
Pugem i baixem, no hem trobat molta cosa: camagrocs, pocs rovellons per disgusts del Pere Berbel,
i alguns altres també en petita quantitat, reservats per als més entesos
Es fa tard, tenim gana, set i cal fer la paella. Segueix fent bon temps i fora a l’exterior estem molt
bé. Els ingredients els tenien a punt per fer la paelleta amb bolets i botifarra. Va quedar excel·lent,
aprofito per felicitar els autors.
Mentre els cuiners fan la paella, el grup fa un pica-pica amb fuet, sobrassada i galetes, tots son
productes de proximitat.
– Les postres: una coca amb pinyons boníssima i més galetes. La coca de croissant de can Massana de Solsona, especial, sense competència i fama reconeguda, la va portar el nostre company Josep Antoni. Bon encert.
-Tot seguit passem a revisar la collita dels bolets trobats i en Marc fa una descripció detallada:
noms en català i científic, bons, no tan bons, gust, amargant, picant…no comestibles… una autentica
lliçó magistral.
Bona sortida, bona companyia, bons mestres, bon dinar, bon temps. No es pot demanar res més.
Cau la tarda i comença a refrescar, es fa fosc més aviat , és hora de tornar. Bon viatge
Josep Salvador