VISITA EL MONESTIR DE POBLET I LES COVES DE L’ESPLUGA DE FRANCOLÍ. 6juny2023

25 de juny de 2023

VISITA EL MONESTIR DE POBLET I LES COVES DE L’ESPLUGA DE FRANCOLÍ

El 6 de juny per alguns de nosaltres va ser un dia especial. Un petit grup de membres de la APF-J vàrem anar a visitar el Monestir de Poblet i les coves de l’Espluga de Francolí. Per acabar, vàrem dinar en un restaurant molt a prop de les mateixes coves.
Crec que no cal que us expliqui ni comenti res del Monestir de Poblet, qui més qui menys hi ha estat i l’ha visitat. Però us diré que em va agradar molt fer aquesta visita amb un grup de persones amb les que he treballat durant molts anys i de les que ara, mica en mica i sortida a sortida, descobreixo unes inquietuds que fins ara desconeixia.
En quant a les coves, jo no hi havia estat mai. La visita em va semblar interessant i per això, us faig un petit resum del que vaig aprendre, per aquells que com jo, no hi heu estat mai. Van ser descobertes a mitjans del segle XIX. La cova de la Font Major és una de les set coves més llargues del món formades en conglomerat per on discorre un corrent subterrani que, en sorgir a l’exterior forma el naixement del riu Francolí, després d’haver recorregut quilòmetres de galeries pel subsòl del vessant septentrional de les muntanyes de Prades. Els darrers trams d’aquesta cavitat que travessen de llarg a llarg el poble, formen un conjunt de galeries que ultrapassen els 3.600 m. Hi és ben palesa l’activitat humana des de temps prehistòrics. La visita ens va endinsar en la vida i costums dels nostres avantpassats , de la formació de la terra, del coneixement de les eines, dels oficis i de l’evolució de l’entorn en què vivim .
El dinar va ser distès, vàrem recordar anècdotes, explicar acudits, també vàrem comentar les visites i no ens va faltar el discurs del Pere, tot i que val a dir que aquesta vegada va ser molt curtet.
En acabar tots cap a casa amb un bon regust de boca i esperant amb ganes la propera trobada.